07 June 2007

sunt praf!


acum an si un pic, postul de muzica MTV a primit de la CNA amenda de 250 de milione ROL si ordin pentru interzicerea difuzarii acestuia, in principiu, datorita urmatoarelor
motive: (citez din Decizia nr. 37 din 19.1.2006)

videoclipul, în ansamblul lui, abundă într-un limbaj vulgar şi licenţios, iar mesajul pe care îl transmite este un îndemn la consumul de droguri, alcool şi la violenţă – ca mijloace fireşti de existenţă în societate şi ca variantă preferabilă unei atitudini responsabile, de toleranţă şi înţelegere, spre care tinde orice persoană, indiferent de gradul de educaţie sau de cultură.[...]De asemenea, membrii Consiliului au luat în consideraţie că atât titlul piesei - „Praf” cât şi partea de final a acesteia fac referire, în mod neechivoc, la consumul de droguri, sugerând că acestea ar constitui un mijloc de rezolvare a problemelor de viaţă, încurajând, implicit, consumul lor.
În opinia membrilor Consiliului, texte precum cel al piesei muzicale „Praf”, în care sunt prezentate ca fiind normale comportamente deviante şi degradante, prin folosirea de expresii triviale şi obscene referitoare la relaţiile interfamiliale şi intersociale, reprezintă o ameninţare la adresa valorilor existente într-o societate şi aşa suferindă din punct de vedere moral.

stim cu totii ca toata lumea are libertatea de opinie; bieninteles, tocmai de aceea ma exprim cand am ceva de zis; se vede clar ca decizia a fost luata datorita membrilor care , din punctul lor de vedere erau prezentate expresii triviale, obscene, cu refetinta la consumul de droguri etc. etc. etc. Sa presupunem ca au facut o decizie corecta. Eu nu zic ca drogurile sunt ceva bun. Dar in acest videoclip pur si simplu nu se face referire la niciun drog, niciun comportament agresiv, nu exista niciun limbaj licentios, ce era de cenzurat e cenzurat; nu tind sa fiu de partea celor care au primit amenda sau sa fiu impotriva celor de la cna; eu doar analizez un fapt, si ma bazez pe o chestie reala; ah, ca ei se gandesc ca titlul "praf" ar putea aduce, printr-o fugura de stil, referinta la droguri, asta e imaginatie bogata din partea membrilor consiliului! asa se poate gasi interpretare la orice cuvant care nu apartine vocabularului fundamental roman(am invatat printr-a 6a de asta); e chestie de interpretare; se vede din avion ca e "trasa de par" treaba; interzicerea videoclipului si nu numai al acestuia mi se pare un abuz, o atitudine nefireasca, o nesensibilitate s.a.

No comments: